HTML

netdieta.hu

Táplálkozástudomány, táplálkozási alapok és érdekességek mindenkinek, aki egészségesebben szeretne élni.

Linkblog

Címkék

Címkefelhő

megtalálsz a www.netdieta.hu oldalon

2011.01.19. 21:00 netdieta

Társaság és bor alapok

Címkék: bor vörösbor fehérbor borospohár vinicool

Kellemes társaság és bor, hétvégi kikapcsolódás és borozgatás, ajándékbor, bor a vacsorához stb.

Mit érnek ezek a kapcsolatok, ha közben mit sem tudunk a borról. Itt van néhány igazság, amivel bárki előtt szakértővé válhatsz.

1. A fehérbor jéghidegen csak fröccsként jó. A könnyű fehérborok ideális hőmérséklete kilenc és tizenkét fok között van. Ha túl hideg, akkor eltűnik a gyümölcsíz minden árnyalata.

2. Vörösbort szobahőmérsékleten ne igyunk. Ilyenkor előfordulhat, hogy a nyelőcsövet maró rossz itallá változik. Az optimális hőmérséklet tizenhat és tizennyolc fok között van. Hm, igen-igen, a pincében tartott borkóstolók az igaziak.

3. A vörösbor és a sajt nem illenek egymáshoz. Nem szeretik egymást, nagyon nem. A sajt (zsíros fajták) tönkreteszi a bor finom árnyalatait. Rossz ízlést tükröz, ha a legdrágább vörösbort sajttal eszed. Sajthoz inkább a savhangsúlyos, hideg fehér borok vagy fiatal hideg gyümölcsös vörösborok illenek. A közepes hőmérsékletű édes aszúkhoz is passzol a sajt.

Moscato di Asti-val isteni.

4. A Rozék nem a legjobb választás. A Rozék háromnegyedét alacsony minőségű szőlőkből nyerik. Vannak természetesen neves termelők, akik nagyon jó rozékat készítenek, de ez sajnos nem igen jellemző.

5. Az évjárat fontos. A hozzáértők a választásnál ezt mindenképpen szem előtt tartják. Az igazán jó években (pl.: 1990) a kisebb szőlőbirtokon is pazar borokat készítettek. Habár az éghajlati tényezők szerepét manapság a professzionális pincészeti technikákkal egyre inkább kiküszöbölik. Ettől függetlenül, azért az évjáratot ne hagyjuk teljesen figyelmen kívül.

6. Nem a nagy meleg, kánikula tesz jót a szőlőnek. A jó borhoz a napsütés és az eső harmóniája szükséges. Kánikulában sűrű, nehéz borok születnek. A tőkének kell a stressz a gyökéreresztéshez, de néha-néha eső is szükséges. A lényeg, hogy az érés utolsó szakaszában és a szüret alatt szárazon maradjon.

7. A bort fektetve tároljuk. A parafadugó kiszáradása a bor gyorsabb érését eredményezi, ezért fektetik őket.

 

Tipp: Amennyiben véletlenül átfúrtuk a dugót, és szemcse került az italba, úgy azt kevés borral, hirtelen mozdulattal öntsük ki egy pohárba.

Tipp: A borospoharakat ne a kelyhüknél fogdd, ne vegye át a kezed melegét.

Tipp: Étkezés során a bor ideális hőmérséklete megtartható egy duplafalú műanyag vödörrel, melyet "vinicool" névre kereszteltek.

Tipp: ha a vörösbort a pohár 1/3-ad részéig töltöd, akkor teret hagysz az illatanyagok kifejlődéséhez és kevésbé melegedik fel.

 

Borivóknak való tízparancsolat:
1. Bort soha ne igyál éhgyomorra!
2. Borivás előtt ne egyél édes ételeket!
3. Mindig légy figyelemmel a bor hőmérsékletére!
4. Ügyelj a palackos bor kupakjának helyes felbontására, tiszta kendővel töröld meg a palack nyílását!
5. A bort mindig lassan igyad!
6. Apró kortyokban élvezd a bort!
7. Nemes fajbort soha ne keverj vízzel!
8. Tarts mértéket a borivásban!
9. Jobban ízlik a bor, ha eszel valami "hozzá illőt"!
10. Bármikor, mielőtt bort iszol, egy pillanatra gondolj mindig arra, hogy mennyi fáradságos, verejtékes munka van ebben a pohárnyi nedüben!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netdieta.blog.hu/api/trackback/id/tr272598815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása