HTML

netdieta.hu

Táplálkozástudomány, táplálkozási alapok és érdekességek mindenkinek, aki egészségesebben szeretne élni.

Linkblog

Címkék

Címkefelhő

megtalálsz a www.netdieta.hu oldalon

2011.01.11. 21:03 netdieta

Őszibarack és testvérei

Címkék: barack őszibarack

A fehér intenzívebb ízű, a sárga több színanyagot (karotint) tartalmaz, a vörös meg különleges.

A Franciaországban „sanguine” néven ismert vörös húsú vérbarack különlegességnek számítanak. Vörös színét az antocián nevű festékanyagnak köszönheti.

A vérbaracknak sokáig nem tulajdonítottak jelentőséget, de mára már a reneszánszát éli a szőlőtermő vidékeken.

Késő nyáron kerül piacra és a két testvéréhez (fehér –és sárgahúsú) képest ritkábban is.

A kereskedelemben április végén és május elején tűnik fel az őszibarack jobbára spanyol vagy marokkói importból. Télen a dél-afrikai és chilei importból juthatunk hozzá.

Az őszibarackok zamata, aromája igen eltérő lehet. Általában a későn érőek intenzívebb aromával rendelkeznek a korai érésűekhez képest.

Info: az őszibarackok az érésük utolsó napjaiban kapják a jellegzetes ízüket.

Tipp: ha lédús, édes gyümölcsre vágysz, akkor célszerű a teljesen érett állapotban leszedetteket választani. 

A gyümölcsök nagy részét azonban „keményérett” éllapotban szedik a nyomásérzékenységük miatt. Így ezek legtöbbször ízetlenek és gumiszerűen szárazak maradnak az utóérést követően.

Az érett őszibarack tárolási ideje kb. 1-2 nap.

Az őszibarack hatóanyagai:

 Ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok.

- különösen magas B-vitamin (niacin) tartalmú

- kedvező a vitaminkombinációja a magnéziummal, szelénnel és a cinkkel

- értékes karotinoid forrás

Erősíti az immunrendszert, védi a szivet és a vérkeringést.

Víztelenít és a nyugtalanság, idegesség hatékony ellenszere.

Mi készül belőle?

Desszertek, gyümölcssaláták, torták, fagylaltok,parfék, szorbetek, kompótok, gyümölcsízek, ívólevek, gyümölcspépek, nektárok, szeszes italok.

Jó kiegészítője pikáns salátáknak, előételeknek.

Jól illik (főleg a fehér húsú) fehér borokhoz, bólékhoz és koktélokhoz.

Nagyszerűen felhasználható sült húsok, főtt húsok körítéséhez.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netdieta.blog.hu/api/trackback/id/tr972577494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása