HTML

netdieta.hu

Táplálkozástudomány, táplálkozási alapok és érdekességek mindenkinek, aki egészségesebben szeretne élni.

Linkblog

Címkék

Címkefelhő

megtalálsz a www.netdieta.hu oldalon

2011.01.24. 20:53 netdieta

A házi szörpök és lekvárok hatása

Címkék: fekete bodza áfonya lekvár ribizli homoktövis csalán csipkebogyó som galagonya rózsaszirom

Bodza: C-vitamin tartalma a duplája a citrusfélékéhez képest. Antioxidánsokat, flavanoidokat, karotint tartalmaz és magas vérnyomás ellen is hatásos. Kiváló fájdalomcsillapító és jól jön megfázás esetén. Hatóanyagai védik a sejteket, jó szívinfarktus és rák ellen. A bogyó leve segíti a húgysav lebontást. Gyomorégésre a káliumtartalma miatt használható, ami megköti a gyomorsavat. Emésztést serkető.

Csipkebogyó: Szintén magas C-vitamin tartalmú. Többek között tartalmaz magnéziumot, vasat, A-,B-,K- és P-vitaminokat. Vese és a hólyagbajokat enyhíti. Hatásos ízületi betegségekre. Jó hatású magas vérnyomás, bélhurut, epe és májproblémák esetén.

Csalán: Vértisztító, méregtelenítő és vízhajtó. Hajerősítő és köhögéscsillapító.

Fekete áfonya: Farkasvakság, szemideg-és érgyulladás ellen hatásos a magas A-vitamin és karotin tartalma miatt. Tudományosan igazolt a szív-és érrendszeri betegségek gyógyításában. Szívbetegségekre áfonya szörpöt ajánlanak. Magas káliumtartalmú. Rákmegelőző hatását az antioxidáns tartalmának köszönheti. Hatásos az érrendszeri betegségekben és Parkinson-kór estén. Stresszoldó, szíverősítő és érfal rugalmasság fokozó. Lassítja az öregedést, javítja az emésztést és jó a memóriaproblémák kezelésére is. Húgyúti fertőzések esetén is használható. Csökkenti a koleszterinszintet és élesíti a látást. 

Rózsaszirom: Kellemes, érdekes lekvár készíthető belőle a magas illóolaj, flavanoid, csersav, cianin, cukor és viasztartalma nyomán. Lekvárja antibakteriális és daganatellenes hatású. Sejtfiatalító hatású.

Fekete ribizli:Természetes lázcsillapító. Segíti az emésztést, használják influenza és érszűkület ellen.

Kimossa a szervezetben felgyülemlő káros, szennyező anyagokat. A fekete ribizli tartalmaz C-, A1-,B1-,B2-,B6-vitamint, káliumot, nátriumot, nikotinsavat, kálciumot, vasat, rezet, foszforsavat és mangánt is. Magas pektintartalma miatt a lekvár-, és szörpkészítés után is megmarad a C-vitamin tartalma. A fagyasztás sem károsítja, ezért különleges a gyümölcsök között. A csipkebogyóhoz képest 3x annyi C-vitamint tartalmaz. Gátolja a vér savasodását. Mivel oldja a húgykősav sóit és elősegítik a távozásukat ezért jól használható köszvény és reuma esetén. Vérellátási-zavarokra, vérszegénységre és magas vérnyomásra is hatásos. Továbbá antioxidánsként védi a sejteket a rákosodástól. 

Homoktövis:Kiváló immunredszer erősítő általános gyengeség, fertőző betegségek és műtétek után. Magas C-vitamintartalma miatt téli időszakban jól jön a háztartásban. 

Som:A somlekvárt nagyüzemileg nem gyártják, Hungaricumnak számít. C-vitamintartalma a citrom 10x-ese. Természetes lázcsillapító. Lekvárja hideg eljárással készül, azaz főzés nélkül.

Galagonya:Jó álmatlanság ellen. Csökkenti a vérnyomást és megakadályozza a koleszterin lerakódását. Javítja a szívizom vérellátását és infarktus után segíti az ér újraképződését. Közel 20 féle szívgyógyszer alapanyaga.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netdieta.blog.hu/api/trackback/id/tr62610945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása