HTML

netdieta.hu

Táplálkozástudomány, táplálkozási alapok és érdekességek mindenkinek, aki egészségesebben szeretne élni.

Linkblog

Címkék

Címkefelhő

megtalálsz a www.netdieta.hu oldalon

2010.09.03. 14:42 netdieta

KÁVÉ, iszod vagy nem iszod?

Címkék: kávé koffein vérnyomás szívverés éberség

Kávéban található koffein táplálkozástudományi szempontból:

 

Kiemelten fontos, hogy figyelemmel kísérjük a gyermekek étkezési szokásának alakulását, mivel a túlzott koffeinbevitel náluk könnyen ingerlékenységet, szorongást, átmeneti viselkedészavarokat eredményezhet. A betegek legyenek körültekintőek, legjobb, ha szakemberrel (orvossal, dietetikussal) konzultálnak az élénkítő hatású élelmiszerek fogyasztásáról.

Jó tudni: Az általánosan elfogadott táplálkozástani ajánlások szerint egy egészséges felnőtt ember számára a mérsékelt napi maximum koffein mennyiség 300 mg.

Jó tudni: A várandós nők esetében, mivel a koffeinlebontás lelassul terhesség alatt, biztonságosabb, ha egy kisebb, napi 200 mg fogyasztási felső határt tartanak szem előtt.

  •  növeli az éberséget
  • növeli a koncentrációt
  • növeli a fizikai teljesítményt
  • megtalálható sokféle növényben (növények természetes védelmét szolgálja), kávé – és kakaóbabokban, tealevelekben, guarana bogyókban, kóladióban
  • az egyéni érzékenység döntő szempont a koffeintartalmú élelmiszerek fogyasztásánál, és mindenki saját tapasztalatából szűrheti le leginkább a számára ideálisnak érzett mennyiséget
  • a koffein a véráramba jutva az ideg- és izomsejtek felületén fejti ki hatását
  • befolyásolja számos enzim és ingerületátvivő anyag működését
  • gátolja a testünkben egy fáradtságjelző anyag, az ún. adenozin hatását. Az adenozin hírvivőként fontos szerepet tölt be az ébrenlét és az alvás szabályozásában. 
  • a koffein azáltal serkenti az idegrendszert, hogy blokkolja az agy adenozinkötő helyeit (receptorait), így fenntartja az éberséget. Ez a folyamat befolyásolhatja a vérerek összehúzódását is, ami egyben magyarázza a koffein fejfájást csillapító hatását, széleskörű  gyógyszeripari felhasználását is
  • enyhe vérnyomás emelkedést okoz
  • gyorsuló szívverést okoz
  • ellazítja a hörgőket
  • kissé növeli a gyomorsavtermelést
  • gyorsítja az anyagcserét
  • fokozza a vízhajtó hatást

 

Ne feledjük azonban, hogy a koffeintartalom sok esetben csak becsült érték, hiszen függ a főzet alapanyagául szolgáló növény fajtájától, az elkészítés során alkalmazott behatásoktól (pl. pörkölés, fermentálás, elkészítési mód, főzési idő), a növényi rész és a víz arányától, azaz a töménységtől.

Ti véleményetek arról, hogy isztok-e kávét vagy sem:

iszom, mertnem iszom, mert
"megszoktam""erős szívdobogásom lesz tőle"
"ez segít felébredni" 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netdieta.blog.hu/api/trackback/id/tr702269007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása