HTML

netdieta.hu

Táplálkozástudomány, táplálkozási alapok és érdekességek mindenkinek, aki egészségesebben szeretne élni.

Linkblog

Címkék

Címkefelhő

megtalálsz a www.netdieta.hu oldalon

2011.01.19. 18:53 netdieta

Mely élelmiszerek válthatnak ki fejfájást?

Címkék: fejfájás migrén amin

A leggyakoribb panaszok egyike a fejfájás. Sajnos, vannak, akiknél egyes ételek fokozzák a fájás erősségét, mint a vörösbor, csokoládé és a sajt.

Elsősorban a migrénes rohamokat hozták összefüggésbe az aminokkal, amik természetes élelmiszeralkotók. Nitrogén tartalmúak és növényekben, állatokban egyaránt előfordulnak, miközben hozzájárulnak az élelmiszerek jellegzetes ízének, aromájának kialakításához.

Az aminok közül a tiramint, feniletilamin és a hisztamint tartják a kellemetlen fokozódás okának.

Valószínűsíthetően a migrénben szenvedők szervezetének egy része nem tudja elég gyorsan metabolizálni az aminokat, amik „feldúsúlva” fejfájást idézhetnek elő.

Hogyan jöhettek rá erre a szakemberek?

Évtizedekkel ezelőtt a tuberkolózis és a depresszió kezelésére ún. MAO (monoamin-oxidáz)-gátló gyógyszereket alkalmaztak. A MAO-enzimek a szervezetbe jutó káros aminokat lebontják mielőtt a véráramba jutnak. A MAO-gátló gyógyszerel ezt a méregtelenítést megakadályozták, így a vér amin-szintje megnőtt. Ezeket a gyógyszereket szedők közül többen jelezték, hogy bizonyos ételek evése után súlyos fejfájásuk alakult ki.

Továbbá létezik az ún. hideg okozta fejfájás, ami az arra hajlamosaknál a pl. hideg, jeges ital vagy fagylaltevés után leggyakrabban a homlok közép részén (migréneseknél a fájdalom szokott helyén) 5 percnél rövidebb idejű fejfájást generál.

A koplalást és a helytelen fogyókúrát szintén kísérheti fejfájás az ún. hipoglikémiás fejfájás.

A vércukorszint 2,2 mmol/l alá csökkenésére érzékenyeknél. A feszített munkatempó közepette is érdemes figyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Összefoglalva az élelmiszerek, amik fejfájást okozhatnak:

Aminok, alkohol (elsősorban vörösbor), koffein, egyes adalékanyagok (pl. tartósítószer), sajtok, csokoládé, kávé, kóla, tartósított ételek (savanyúságok, befőttek, pácolt vagy füstölt húsféleségek), zsíros ételek, egyes gyümölcsök (pl. citrusfélék, banán).

Ügyeljetek a megfelelő folyadékfogyasztásra is, mert az is okozhat fejfájást!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netdieta.blog.hu/api/trackback/id/tr802598488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása