HTML

netdieta.hu

Táplálkozástudomány, táplálkozási alapok és érdekességek mindenkinek, aki egészségesebben szeretne élni.

Linkblog

Címkék

Címkefelhő

megtalálsz a www.netdieta.hu oldalon

2011.01.17. 20:56 netdieta

Így készítik a sushi rizst.

Címkék: sushi rizs

Sushihoz a kisszemű rizs a megfelelő mivel annak magasabb az amilopektin tartalma a hosszúszemű társához képest. Az amilopektin teszi lehetővé, hogy ragadós legyen a rizs.

A rizs alapos mosást igényel főzés előtt. Mosáskor megszabadulunk a felesleges keményítőtartalomtól és ezáltal elkerülhetjük, hogy túl ragadós, csirizes legyen a végére.

A sushi rizsnek csak annyira kell ragadósnak lennie, hogy összetapadjon.

A mosást akkor hagyjuk abba, mikor a víz már tiszta lesz.

Ezután, ha 10-15 percet pihentetjük, akkor felveszi a vizet és a keményítő elkezd ragadóssá válni.

Főzés során ugyanannyi vizet használunk amennyi rizst.

10 percig jól záródó edényben főzzük és fontos, hogy közben ne kukucskáljunk a fazékba, hanem hagyjuk párolódni.

Miután lehúztuk a tűzről 10 percig újra pihentessük.

Ecet, só és cukor keverékét felhevítjük, míg feloldódik a cukor és a rizshez adjuk,

de!!! nem mindegy milyen technikával.

A meleg rizs kitűnő táptalaj a baktériumok számára és a savas, azaz ecetes közeg ezt megakadályozza.

 Ráöntjük az ecetes oldatot és nem összekeverjük, hanem úgymond bevagdaljuk, mintha süteményt szeletelnénk. Ezzel elkerüljük, hogy a keményítő molekulák összetörjenek és csirizessé váljon a rizs.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netdieta.blog.hu/api/trackback/id/tr742591457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása