HTML

netdieta.hu

Táplálkozástudomány, táplálkozási alapok és érdekességek mindenkinek, aki egészségesebben szeretne élni.

Linkblog

Címkék

Címkefelhő

megtalálsz a www.netdieta.hu oldalon

2011.01.11. 20:54 netdieta

Táplálkozási mítoszok

Címkék: diéta hal barna cukor szénhidrát

A sok cukor cukorbetegséget okoz?!

A legelterjedtebb táplálkozási mítosz, hogy a cukor cukorbetegséget okoz.

Amennyiben cukorbeteg vagy, akkor oda kell figyelned a cukrok és a szénhidrátok napi bevitelére a vércukorszinted karbantartása miatt.

Amennyiben nem vagy cukorbeteg, abban az esetben a napi cukorbeviteled nem járul hozzá ahhoz, hogy cukorbeteg legyél.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fő kockázati tényezője a magas kalóriabevitel amely elhízáshoz vezet, valamint a mozgásszegény életmód.

Egy kedves és intelligens ("tuskó") internetező felhívta a figyelmet a fenti írás helytelenségére, ezért álljon itt egy másik cikk is erről a témáról:

http://www.healthcastle.com/sugar-diabetes.shtml

És egy orvosi vélemény is:

A hangsúly a mértéken van. Ha valaki egészségesen étkezik és elfogadható mennyiségben fogyaszt cukrot akkor nem lesz cukorbeteg ettől, de nagyon nagy mennyiségű fogyasztás elősegíti a kialakulását.

Továbbá hála a wikipédia nagyszerű szerzőinek,kiknek az írása a cukorbetegségről:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Cukorbetegs%C3%A9g

 

A barnacukor egészségesebb a fehércukornál, azaz a „közönséges” kristálycukornál?!

A boltokban kapható barnacukor valójában a fehér szemcsésebb változata melasszal.

Igen, így a barnacukor csak kevéssel tartalmaz több ásványi anyagot, hacsak nem óriási adagokban eszed nap mint nap, hisz a két cukorfajta ásványi-anyagtartalma között nincs hatalmas különbség.

Kerüld el a tengeri halak fogyasztását, hogy alacsonyabb legyen a koleszterinszinted.

Nem is hiszem el, hogy ezt egy külföldön praktizáló orvos szavai lennének...
Valójában a legtöbb embernél a tengeri halak és más húsok kevésbé befolyásolják a vér koleszterinszintjét. A telített zsírsavak és a transz zsírsavak a legerősebb tényezők a koleszterinszint emelésében.
Telített zsírok általában a húsipari készítményekben és az előrecsomagolt ételekben találhatóak, míg a transz zsírsavak a csomagolt nasikban, bő zsírban sültekben és a hidrogénezett olajokban fordulnak elő.

Kerüld el a szénhidrátokat, hogy le tudj fogyni?!
Az üzenet lényege, hogy az alacsony szénhidrát-tartalmú diéták arra támaszkodnak, hogy a szénhidrátok inzulintermelést indítanak el, ami elhízáshoz vezet.
Ezért érdemes csökkenteni a szénhidrát bevitelt ahhoz, hogy fogyást érjünk el. Sajnos ez így egy újabb tévhit.

Sok alacsony szénhidrát-tartalmú diéta nem biztosítja a naponta szükséges szénhidrátmennyiséget sem. Ezért a szervezet az elraktározott szénhidrogénekből (glikogén) jut energiához. Ez a folyamat vízveszteséget idéz elő, azaz az alacsony szénhidrát-tartalmú diéta kezdeti szakaszában a testtömeg-csökkenés oka a vízvesztés, ami a glikogén égetésének az eredménye.

Valójában az alacsony szénhidrát-tartalmú diéta is kalória megszorításon alapul. Követői naponta átlagban 1000-1400 kcal-t esznek, a napi átlagos 1800-2200 kcal-val szemben. A megfelelő diétában a heti fél kg testtömeg veszteséghez 500 kcal-val kell kevesebbet ennünk az átlagos energia-bevitelünkkel szemben. Ezért nem mérvadó ebből a szempontból, hogy magas- vagy alacsony szénhidrát tartalmú diétát követünk, ha csökkentjük a kalória bevitelünket a súlymegtartó energia bevitelünkkel szemben.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://netdieta.blog.hu/api/trackback/id/tr742577476
süti beállítások módosítása