A sok cukor cukorbetegséget okoz?!
A legelterjedtebb táplálkozási mítosz, hogy a cukor cukorbetegséget okoz.
Amennyiben cukorbeteg vagy, akkor oda kell figyelned a cukrok és a szénhidrátok napi bevitelére a vércukorszinted karbantartása miatt.
Amennyiben nem vagy cukorbeteg, abban az esetben a napi cukorbeviteled nem járul hozzá ahhoz, hogy cukorbeteg legyél.
A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fő kockázati tényezője a magas kalóriabevitel amely elhízáshoz vezet, valamint a mozgásszegény életmód.
Egy kedves és intelligens ("tuskó") internetező felhívta a figyelmet a fenti írás helytelenségére, ezért álljon itt egy másik cikk is erről a témáról:
http://www.healthcastle.com/sugar-diabetes.shtml
És egy orvosi vélemény is:
A hangsúly a mértéken van. Ha valaki egészségesen étkezik és elfogadható mennyiségben fogyaszt cukrot akkor nem lesz cukorbeteg ettől, de nagyon nagy mennyiségű fogyasztás elősegíti a kialakulását.
Továbbá hála a wikipédia nagyszerű szerzőinek,kiknek az írása a cukorbetegségről:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Cukorbetegs%C3%A9g
A barnacukor egészségesebb a fehércukornál, azaz a „közönséges” kristálycukornál?!
A boltokban kapható barnacukor valójában a fehér szemcsésebb változata melasszal.
Igen, így a barnacukor csak kevéssel tartalmaz több ásványi anyagot, hacsak nem óriási adagokban eszed nap mint nap, hisz a két cukorfajta ásványi-anyagtartalma között nincs hatalmas különbség.
Kerüld el a tengeri halak fogyasztását, hogy alacsonyabb legyen a koleszterinszinted.
Nem is hiszem el, hogy ezt egy külföldön praktizáló orvos szavai lennének...
Valójában a legtöbb embernél a tengeri halak és más húsok kevésbé befolyásolják a vér koleszterinszintjét. A telített zsírsavak és a transz zsírsavak a legerősebb tényezők a koleszterinszint emelésében.
Telített zsírok általában a húsipari készítményekben és az előrecsomagolt ételekben találhatóak, míg a transz zsírsavak a csomagolt nasikban, bő zsírban sültekben és a hidrogénezett olajokban fordulnak elő.
Kerüld el a szénhidrátokat, hogy le tudj fogyni?!
Az üzenet lényege, hogy az alacsony szénhidrát-tartalmú diéták arra támaszkodnak, hogy a szénhidrátok inzulintermelést indítanak el, ami elhízáshoz vezet.
Ezért érdemes csökkenteni a szénhidrát bevitelt ahhoz, hogy fogyást érjünk el. Sajnos ez így egy újabb tévhit.
Sok alacsony szénhidrát-tartalmú diéta nem biztosítja a naponta szükséges szénhidrátmennyiséget sem. Ezért a szervezet az elraktározott szénhidrogénekből (glikogén) jut energiához. Ez a folyamat vízveszteséget idéz elő, azaz az alacsony szénhidrát-tartalmú diéta kezdeti szakaszában a testtömeg-csökkenés oka a vízvesztés, ami a glikogén égetésének az eredménye.
Valójában az alacsony szénhidrát-tartalmú diéta is kalória megszorításon alapul. Követői naponta átlagban 1000-1400 kcal-t esznek, a napi átlagos 1800-2200 kcal-val szemben. A megfelelő diétában a heti fél kg testtömeg veszteséghez 500 kcal-val kell kevesebbet ennünk az átlagos energia-bevitelünkkel szemben. Ezért nem mérvadó ebből a szempontból, hogy magas- vagy alacsony szénhidrát tartalmú diétát követünk, ha csökkentjük a kalória bevitelünket a súlymegtartó energia bevitelünkkel szemben.